Poskupljenje hleba neminovno

Bez autora
Jan 05 2011

Stručnjaci ukazuju na to da na zalihama ima više od petsto hiljada tona hlebnog zrna, što je dovoljno za potrebe žitarsko-mlinske i pekarske industrije. Ako bi se nastavio veći izvoz pšenice, u ministarstvima poljoprivrede i trgovine predložili bi da se uvede izvozna dažbina od pet dinara po kilogramu i tako uspori izvoz. U Poslovnom udruženju žita Srbije predlažu da se ukinu carine na uvoz pšenice i tako poboljša snabdevanje i smire cene i pšenice i brašna. Za Uniju pekara Srbije veća je briga što je zbog skupe pšenice skupo i brašno. Imamo situaciju da je u najavi poskupljenje energenata, brašno je već poskupelo sa 18 na 36 dinara, što je poskupljenje od 100 odsto, a pekarski proizvodi su skuplji za 10 do 15 odsto.

Poskupljenje hleba neminovnoZbog skupe pšenice i brašna na pragu novo poskupljenje hleba, poručuju iz Unije pekara Srbije.

Dobra cena pšenice i njena tražnja na inostranom tržištu smanjile su količine u domaćim silosima.

Stručnjaci ukazuju na to da na zalihama ima više od petsto hiljada tona hlebnog zrna, što je dovoljno za potrebe žitarsko-mlinske i pekarske industrije.

Ako bi se nastavio veći izvoz pšenice, u ministarstvima poljoprivrede i trgovine predložili bi da se uvede izvozna dažbina od pet dinara po kilogramu i tako uspori izvoz.

U Poslovnom udruženju žita Srbije predlažu da se ukinu carine na uvoz pšenice i tako poboljša snabdevanje i smire cene i pšenice i brašna.

Za Uniju pekara Srbije veća je briga što je zbog skupe pšenice skupo i brašno.

"Imamo situaciju da je u najavi poskupljenje energenata, brašno je već poskupelo sa 18 na 36 dinara, što je poskupljenje od 100 odsto, a pekarski proizvodi su skuplji za 10 do 15 odsto", kaže Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Pralica ističe da je novo pokupljenje na pragu, a kada će stupiti na snagu, da li polovinom ili krajem januara, on kaže da je to je stvar svih pekara.

Vukosav Saković, iz Udruženja žita Srbije, rekao je da trenutno ima dovoljno pšenice, ali da bi svaki dalji izvoz značio da ne bismo imali dovoljno za domaće potrebe.

Saković predlaže da hitno treba ukinuti carinu na uvoz i time izjednačiti cenu domaće sa cenom pšenice u okruženju.

Tako bi, u slučaju nestašice, i Republička direkcija za robne rezerve mogla da uveze potrebne količine žita po ceni približno istoj kao na domaćem tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik